سازمان میراث فرهنگی به سمت برنامه‌محوری حرکت می‌کند


سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از روزمرگی خارج شده و به سمت برنامه محوری حرکت می‌کند.
به گزارش میراث آریا(chtn) مسعود سلطانی فر، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با حضور در برنامه زنده تلویزیونی شب آفتابی شبکه تهران به سوالات مجری برنامه در سه حوزه وظایف سازمان پاسخ داد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی با یادآوری اهداف حوزه گردشگری در سند چشم‌انداز 20 ساله کشور گفت: براساس این سند ما باید در سال 1404 میزبان 20 میلیون گردشگر با حدود 25 تا 30 میلیارد دلار درآمد باشیم.

وی ادامه داد: یکی از بزرگترین مشکلات این سازمان تغییر سریع مدیریت و بی ثباتی در این مقوله بوده که این موضوع به شدت سازمان میراث فرهنگی را آسیب پذیر کرده است، سازمان میراث فرهنگی در سال 83 از ادغام دو بخش گردشگری و میراث فرهنگی تشکیل شد و در سال 85 با الحاق صنایع دستی این مجموعه به نام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به کار خود ادامه داد.

معاون رئیس جمهور تصریح کرد: در سال 88 و 89 مسئولین دولت وقت به منظور تمرکززدایی از پایتخت تصمیم به انتقال برخی سازمان ها و وزارتخانه ها به استانها گرفتند، معاونت میراث فرهنگی و پژوهشگاه سازمان بر اثر این تصمیم به شیراز منتقل شد و معاونت صنایع دستی به استان اصفهان نقل مکان کرد، هرچند این طرح پس از 2 سال با شکست مواجه شد و این معاونت ها به تهران بازگشتند اما زیانهای جبران ناپذیری همچون ناپدید شدن اسناد، اشیاء و مدارک و از دست دادن نیروی انسانی متخصص نصیب سازمان میراث فرهنگی شد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی اضافه کرد: مفقود شدن این اشیاء و مدارک بخشی از زیان بود چراکه افراد معاونت ها در طول دو سالی که در استانها بودند در هتل اقامت کرده اند به طوریکه ما در حال حاضر مبلغ 900 میلیون تومان به مجموعه هتل های هما در شیراز بدهکار هستیم.

سلطانی فر در ادامه به هدفگذاری بخش گردشگری در سند چشم انداز 20 ساله اشاره کرد و گفت: 9 سال از زمان تعیین شده گذشته است و فقط 11 سال باقی مانده است، شرایط گردشگری خارجی در سال جاری بهبود یافته به طوریکه ورود گردشگران اروپایی که با تور وارد کشور ما می‌شوند بیش از 150 تا 200 درصد رشد داشته است.

وی با بیان اینکه در طول 8 ماه گذشته اشتیاق و رغبت گردشگران خارجی برای بازدید از ایران رشد قابل توجهی داشته است، یادآور شد: چهار  سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در آلمان در 5 ماه نخست سال گذشته دو هزار و 800 ویزا صادر کردند، این در حالی است که در 5 ماه اول سال جاری، ده هزار ویزا برای آلمانی‌هایی که متقاضی بازدید از ایران هستند صادر شده و براساس آماری که سفیر جدید کشورمان در آلمان اعلام کرده است، چهار سرکنسولگری ایران در این کشور در حال حاضر میزبان روزانه 500 متقاضی صدور ویزا هستند.

رئیس سازمان میراث فرهنگی با اعلام این خبر که صدور ویزا در کنسولگری‌های ایران در کشور اسپانیا 2 برابر شده و از تعداد دو هزار و 900 نفر در سال گذشته به شش هزار نفر در سال جاری رسیده است، اضافه کرد: سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شانگهای در سال 92 تعداد هفت هزار ویزا صادر کرده این در حالی است که در 6 ماه نخست امسال این رقم از مرز 7 هزار گذشته و رو به افزایش است.

معاون رئیس جمهور به بیان علل رشد ورود گردشگران خارجی پرداخت و افزود: رویکرد مثبت دولت تدبیر و امید در تعامل با سایر کشورها و گسترش تعاملات با دنیا، یکی از دلایل این روند است، همچنین امنیتی که در ایران وجود دارد مورد توجه گردشگران قرار گرفته است چراکه کشورهایی مانند عراق، مصر و سوریه به دلیل جنگ و ناامنی امروز دیگر مقصد گردشگران تاریخی و فرهنگی نیست و این گردشگران، ایران و ترکیه را به عنوان مقصد گردشگری تاریخی انتخاب می کنند.

سلطانی فر با اشاره به ورود دو قطار گردشگری که در ماه های مهر و آبان سال جاری به کشورمان آمد، گفت: هزینه سفر با این قطارها 3 برابر هزینه سفرهای عادی است، این گردشگران که تعدادشان 350 نفر بود از کشورهای آمریکا، کانادا، استرالیا، اتریش و سایر کشورهای اروپایی به کشورمان سفر کردند که ورود این قطارها موید امنیت در ایران است.

وی با بیان اینکه مصوبه مجلس در رابطه با گردشگران  خارجی در حال حاضر توسط تورها و تورلیدرها اجرا می‌شود، ادامه داد: مجلس شورای اسلامی تاکنون در همه ابعاد از سازمان میراث فرهنگی حمایت کرده است و این مصوبه در حال حاضر اجرا می‌شود، این در حالی است که 99 درصد گردشگران خارجی ملاحظات اخلاقی و فرهنگی کشورمان را رعایت می کنند.

سلطانی‌فر با اشاره به اینکه از میان هزار و 90 هتل در کشور تعداد 130 هتل با درجه 4و5 ستاره فعالیت می‌کنند، یادآور شد: در سال جاری ضریب اشغال هتل‌ها نسبت به سال گذشته 2 یا 3 برابر شده است به طور مثال ضریب اشغال هتل استقلال در سال گذشته 40 درصد بوده و امسال به 90 درصد رسیده است، همچنین ضریب اشغال هتل لاله در سال گذشته زیر 40 درصد بوده و در سال جاری به بالای 100 درصد رسیده است.

معاون رئیس جمهور همچنین از برنامه ریزی برای ورود 15 تا 20 قطار در سال آینده خبر داد و افزود: با توجه به ظرفیت‌های گردشگری، تاریخی، طبیعی، فرهنگی و امکانات کشورمان در بخش توریسم سلامت، رشد گردشگری خارجی حال و اوضاع خوبی دارد اما همچنان با شرایط مطلوب فاصله داریم.

سلطانی‌فر با بیان اینکه امروز گردشگری به صورت تخصصی توسط افراد دنبال می‌شود، ادامه داد: نباید تصور کنیم همه گردشگران به دنبال تفریحات ناسالم هستند چراکه امروز گردشگری در حوزه‌های متنوع طبیعی، تاریخی، زیارتی، فرهنگی و بهداشت و درمان تقسیم بندی شده است.

رئیس سازمان میراث فرهنگی با اشاره به گزارش مجمع جهانی اقتصاد در رابطه با شاخص رقابت پذیری کشورها گفت: براساس این گزارش که در رابطه با 140 کشور مقصد گردشگری دنیا صورت می گیرد و شاخص های مختلف را مورد بررسی قرار می دهد، کشور ما از لحاظ فرهنگی رتبه 40 و از نظر طبیعی رتبه 50 را به خود اختصاص داده است و در شاخص ارزان بودن سفر، ایران رتبه اول را در بین این کشورها به دست آورده است، رتبه کشورمان در سال 2012 از بین 140 کشور 114 بوده است این رقم در سال 2013 به 98 رسید و ما امیدواریم امسال رتبه‌ای زیر 80 را به دست بیاوریم.

معاون رئیس جمهور با بیان اینکه مشکلات سازمان میراث فرهنگی در طول یک سال گذشته احصاء شده است، ادامه داد: راه‌حل‌هایی برای تمامی مشکلات و موانع موجود در سازمان میراث فرهنگی برنامه ریزی شده است که بخشی از این برنامه ها در طول یک یا دو سال قابل اجراست و برخی دیگر  از برنامه‌ها نیازمند زمان بیشتری است.

وی یادآور شد: هدف ما این بود که سازمان میراث فرهنگی از روزمرگی خارج شود و به سمت برنامه محوری حرکت کنیم، در بخش گردشگری و کمبود، پروژه‌های هتل سازی که بالای 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشتند شناسایی شد و800 میلیارد تومان پروژه به منظور استفاده از تسهیلات به صندوق توسعه ملی معرفی شده است.

رئیس سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد: سوددهی در حوزه سازمان میراث فرهنگی بسیار بالاست چراکه این سازمان سالیانه بین 500 تا 600 میلیارد تومان اعتبار بودجه ای دارد و به طور مثال سال گذشته با ورود 4/7 میلیون نفر گردشگر خارجی از این بخش مبلغ 6 میلیارد دلار به ارزش ریالی 20 هزار میلیارد تومان سود عاید کشورمان شده است، هیچ بخشی نیست که چنین سوددهی داشته باشد.

سلطانی فر با بیان اینکه بودجه سال 94 و برنامه ششم توسعه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری زودتر از سایر دستگاه ها تهیه شده است، افزود: این برنامه ها متناسب با نیازهای ما در سازمان میراث فرهنگی تهیه و تنظیم شده است.

معاون رئیس جمهور به چند مشکل عمده در حوزه گردشگری اشاره کرد و گفت: تسهیل صدور ویزا یکی از مشکلات این بخش است که  کارگروهی در این بخش تشکیل شده و بسیاری از موانع برطرف شده است، همچنین افزایش مدت زمان استفاده از ویزای فرودگاهی، لغو روادید با کشورها و صدور ویزای الکترونیک از دیگر مواردی است که در بخش گردشگری دنبال می‌شود، این در حالی است که صدور ویزای الکترونیک یک فرآیند زمانبر است که نیاز به زیرساخت دارد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی  تصریح کرد: در حال حاضر زمان صدور ویزا برای علاقه مندان سفر به ایران در بسیاری از کشورها به زیر یک هفته کاری کاهش یافته است.

وی در ادامه به افتتاح چند هتل‌ 4و 5 ستاره تا پایان سال جاری خبر داد و افزود: اگر می خواهیم در سال 1404 براساس سند چشم انداز 20 ساله کشور میزبان 20 میلیون گردشگر باشیم باید امکانات حمل و نقل هوایی، زمینی، تاسیسات خدماتی و هتل‌های ما در حد قابل قبول و مطلوبی باشد، براساس محاسباتی که صورت گرفته است ما سالیانه باید 20 هتل جدید را مورد بهره برداری قرار دهیم.

معاون رئیس جمهور همچنین به احداث سایر اماکن اقامتی اشاره کرد و افزود: ساخت خانه مسافرها، کمپ های بوم گردی و هتل های بین راهی در دستور کار سازمان میراث فرهنگی است چراکه بخشی از توریست‌ها علاقه مند به اسکان در روستاها هستند، در حال حاضر مجموعه ای با 30 مکان اقامت موقت در مسیر بین استانهای تبریز و مشهد در حال ساخت است.

سلطانی فر با اشاره به اینکه  در بخش گردشگری هماهنگی و هم افزایی  28 دستگاه مورد نیاز است، گفت: برای ایجاد امنیت کامل گردشگران خارجی دستورالعمل ارتقای امنیت گردشگران خارجی تهیه شد که این دستورالعمل یکشنبه هفته جاری در شورای امنیت کشور به تصویب رسید و وظایف هر دستگاهی در این رابطه مشخص شد.

وی صنایع دستی را یکی از مهمترین وجوه سازمان میراث فرهنگی دانست و افزود: از 460 رشته صنایع دستی موجود در دنیا، 360 رشته صنایع دستی در کشور ما فعال بوده یا در حال حاضر فعال است، ما در این بخش دچار مشکلات عدیده ای بودیم که تعطیلی کارگاه های صنایع دستی از جمله این مشکلات است.

معاون رئیس جمهور تصریح کرد: کارگاه‌هایی را که تعطیل شده بودند با تسهیلات کم بهره احیا کردیم و طرح پوشش بیمه ای هنرمندان صنایع دستی را با جدیت پیگیری می کنیم.

رئیس سازمان میراث فرهنگی ادامه داد: صنایع دستی پاکستان، چین و هند با وجود الگوبرداری از آثار ایرانی نمی توانند آثاری با کیفیت، نقش و الگوهای ایرانی به وجود بیاورند.

وی با بیان اینکه مهمترین مشکل بخش صنایع دستی در حوزه فروش و بازرگانی است، یادآور شد: اگر این امکان به وجود بیاید که آثار این هنرمندان به فروش برسد بسیاری از مشکلات بخش صنایع دستی حل می شود، این حوزه بسیار سودآور است چراکه محصولات صنایع دستی بدون نیاز به فناوری وارداتی و مواد اولیه خارجی تولید می شود و از ارز افزوده بسیار بالایی برخوردار است.

معاون رئیس جمهور همچنین به آثار و بناهای تاریخی موجود در بخش میراث فرهنگی اشاره کرد و گفت: این آثار ذخایر گرانبهایی است و زمانی که منابع ما در بخش نفت و گاز به پایان برسد این ذخایر می تواند منبعی مهم برای درآمدزایی باشد.

انتهای پیام/

کد خبر 139309281